ДАБДП да изработи спешно стратегия за борба с пътните хулигани

 (Снимки ЕЦТП)

6 юли 2022 г.

След поредния тежък пътен инцидент, при който в центъра на София загинаха две млади жени, намирали се на тротоар, Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) напомня, че най-добрият съюзник на пътната безопасност са фактите и истината.

 

Първият факт е, че това е инцидент, причинен от водач, преминал на червен сигнал, системен нарушител с повече от 49 наказателни постановления, използвал фалшив регистрационен номер, който освен това е с отнето свидетелство за управление на моторно превозно средство.

 

Вторият факт е, че очевидно става дума за сериозен дефицит на национална политика за превенция срещу водачи, които са системни нарушители, и водачи, управляващи пътни превозни средства след употребата на алкохол и наркотици.

 

Третата истина е, че най-често при такива случаи се наблюдава отричане на проблеми от страна на институциите, отговорни за пътната безопасност. И то от страна на тези, които трябва да разработват национални политики за превенция, както и да контролират изпълнението им.

 

Европейският център за транпортни политики настоява незабавно под патронажа на Държавна агенция за безопасност на движението на пътищата (ДАБДП) и с участието на неправителствения сектор да се създадат работни групи, които обективно, адекватно и в спешен порядък да изработят документи, стратегии и политики за превенция по отношение на пътните хулигани.

Крайно време е това да се случи! Защото заради липсата на ясна нормативна база по проблема, за правоприлагащите органи е трудно да осъществяват ефективна борба с пътните хулигани. А това води до спекулации в публичното пространство и създава предпоставки за вреден ПР на чужд гръб.

 

© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies