Партньор на ЕЦТП става водещ производител на електрически камиони

 

Снимки (Клъстър Тракия икономическа зона)

22 февруари 2022 г.

"България ще е сред водещите производители на електрически камиони в близко бъдеще", обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в Пловдив при представянето на електромобила Sevic v500e. Той е създаден и сглобен в производствена база в града на фирма "Милара интернешънъл" и вече е сертифициран от европейската автомобилна организация UTAC за движение по пътищата на Европа. Компанията-производител, както и клъстър Тракия икономическа зона, са партньори на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП).

 

Българските електрически камиончета ще се произвеждат изцяло с енергия от възобновяеми енергоизточници. Първите 500 бройки вече са готови и са предназначени за износ, като има силен интерес от Западна Европа и САЩ. Батерията на Sevic v500e гарантира пробег от 300 км с едно зареждане, като товароносимостта е 600 кг.

 

Компанията-производител има амбицията да построи нова фабрика за 20 милиона лева, в която да се произвеждат близо 1000 броя камиончета на година. Цената на малкия товарен електромобил е между 20 000 и 24 000 евро и към него вече има интерес от различни браншове и институции.

 

„В новия програмен период на ЕС икономиката и зеленият преход ще се движат заедно в тесен съюз. Огромната част от европейския ресурс ще бъде насочен именно за дигитализация и зелена икономиката“, заяви министър Лорер. „Зелените и дигиталните инвестиции са основните пера на европейските програми за периода до 2027 г. и това ще се види в програмите, които Министерството на иновациите и растежа ще предостави на бизнеса за развитие в рамките на следващите години“, допълни той.

 

© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies