Време е за мерки срещу пътните хулигани, които най-често са млади водачи

 (Снимка ЕЦТП)

Мястото на инцидента в Стара Загора с ясно видимите следи от гуми на автомобила от излизането му от пътното платно

8 март 2022 г.

По данни на МВР през 2021 година едва 13 души са били глобени за участие или организиране на гонки на пътя у нас. А досъдебните производства за хулиганство с моторно превозно средство по Наказателния кодекс са 94. Без съмнение цитираните санкции не работят, защото инцидентите от този тип не само, че не са изключение, а и по традиция се отличават с изключителна дързост.

 

Последният пример е от 12 март, когато при гонка с два луксозни автомобила на столичния бул. "Черни връх" с над 200 км в час се стигна до тежка катастрофа, за щастие без сериозно пострадали. Водачите на колите се оказаха 19-годишни, които ще бъдат санкционирани с отнемане на свидетелствата за правоуоправление за една година, а номерата на скъпите спортни автомобили ще бъдат свалени за три месеца.

 

Примерът е показателен за това, че в опасните гонки, застрашаващи живота и здравето, както и в дрифтенето, обичайно участват млади шофьори с малък опит зад волана. Достатъчно е да си припомним за подобни инциденти в различни градове на България, включително с жертви и ранени. Както и за станалото през септември 2021 година в Стара Загора, където 18-годишен младеж с мощна кола помете на тротоар три момичета, които бяха ранени, като едното загуби крак.

 

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) настоява за спешни мерки от страна на държавните структури, сред които Министерски съвет, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", МВР. Убедени сме, че се налага преосмисляне на методиките за обучение и регулациите по отношение на младите шофьори, както и повишаване на контрола и превенцията към подобно поведение, а защо не и завишаване на наказанията. В противен случай ще се затвърди тенденцията да има увеличаване на броя жертвите и ранените при пътно-транспортни произшествия, както показва статистиката на МВР.

 

Вярваме, че неправителственият сектор, чиито представител е ЕЦТП, може да помогне за намаляване на травматизма на пътя, включително чрез експертиза по отношение на инфраструктурата. ЕЦТП вече приложи опита си в тази сфера в Стара Загора след цитирания по-горе инцидент. Това стана по молба на местната власт, но проблемът с хулиганството на пътя не е локален, а национален, което изисква взимането на отговорни решения на високо ниво.

 

 

© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies