Нов метод за измерване на пътната маркировка бе приложен у нас

 (Снимкиа ЕЦТП)

06 юни 2022 г.

За първи път в България бе използвана модерна технология за измерване на пътната маркировка. Методът е разработен от Техническия университет в Загреб, а екипът, воден от професор Дарко Бабич, гостува у нас в края на месец май по покана на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП).

С технологията маркировката може да се изследва в движение чрез монтирано на бус устройство. В същото време два компютъра отчитат показателите в реално време. След края на всеки пробег данните се обобщават и анализират, за да се извадят съответните изводи. Методът позволява дневно да се проверяват стотици километри маркировка и бързо да се вземат решения за предприемане на действия за нейното възстановяване в норми, ако има нужда от това.

Освен в експерименталното измерване на маркировка на малка отсечка край София, екипът на проф. Бабич бе част и от семинара-обучение, организиран от ЕЦТП в Стара Загора. В него участваха служители от различни сектори на Министерството на вътрешните работи, чиито задължения са свързани и с пътната безопасност, както и представители на администрации, общо от 21 общини.

Още за експерименталното измерване с метода на Техническия университет в Загреб в линковете:

 

https://btvnovinite.bg/bulgaria/merjat-markirovkata-po-patishtata-u-nas-s-moderna-aparatura.html

 

https://btvnovinite.bg/bulgaria/sled-proverka-s-moderna-aparatura-uchastaci-ot-patnata-markirovka-u-nas-v-mnogo-losho-sastojanie.html

 

Видео от начина на работа на мобилната лаборатория от Хърватия:

 

https://www.facebook.com/EUCTP/videos/1184192925727397

 

https://www.facebook.com/EUCTP/videos/2663748383769861

 

Галерия от мобилната лаборатория на Техническия университет в Загреб може да видите тук

 

 

© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies