Маркировка извън нормите и лошо отводняване на мястото на сблъсъка между камион и автобус край Нова Загора

 (Снимка ЕЦТП)

07 януари 2022

Екип на Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП) посети участъкът от път II-55, където на 5 януари 2022 година челно се удариха ТИР и автобус в условията на мъгла и намалена видимост. При тежкия инцидент загина водачът на тежкотоварния камион, а шестима души от автобуса бяха ранени.

Експертите на ЕЦТП провериха пътната маркировка за съответствие с действащите нормативни изисквания. Беше установено, че маркировката при изискване за нощна светлоотразителност съгласно чл. 7, ал. 9 от наредба 2 при път II клас с годишна интензивност по-малко от 4000 автомобила на ден в края на експлоатационния период трябва да отговаря на коефициента R2 или Rl100 (mcd.m-2.lx-1). Измерените стойности ясно показват, че в този участък от пътя нощната светлоотразителност е под нормата (Rl=76 mcd.m-2.lx-1).

След проверка под микроскоп за това какво е състоянието на светлоотразителните перли се установи, че те са или повредени или вече напълно липсват. Положената пътна маркировка е само на средната разделителна от типа М3, а крайните линии от типа М1 напълно липсват, т.е. при намалена видимост не е ясно къде е краят на платното за движение.

В хода на проверката бяха констатирани и други нарушения, като например липсващи пътни знаци. Това представлява съществен проблем, също както и опасните пресечки със селскостопански пътища, които не са обозначени по никакъв начин.

 

 

© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies