Зам.главният прокурор потвърди становище на експерт на ЕЦТП

 (Снимка ЕЦТП)

 25 ноември 2021 г.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на Национална следствена служба, потвърди на пресконференция становище на Диана Русинова, водещ експерт на Европейския център за транспортни политики, относно катастрофата с 44 жертви на АМ "Струма".

 

Още в деня на инцидента след оглед на мястото Русинова изказа мнение, че състоянието на пътната инфраструктура има отношение към трагедията. Становището се поддържа и досега от експертите на ЕЦТП, включително, че това не е единствената причина за катастрофата.

 

"Към момента организацията на движението в посочения участък е зле организирана. Тази мантинела, първоначално, на която се е нанизал автобусът, не само не е полезна, а опасна за движението. Всъщност тя е способствала за настъпването на инцидента. Тези обстоятелства също ще бъдат изследвани от нас. Дали, ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена и за нея е способствала лоша организация, лоша сигнализация, лоша маркировка и лоша организация на движението", обяви Борислав Сарафов.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че обвинител №1 Иван Гешев е разпоредил на Върховната административна прокуратура да направи проверка, свързана с пътната маркировка и сигнализация на магистралите и първокласните пътища у нас.

 

„Ще бъдат привлечени както наши, така и чуждестранни експерти. Ако в хода на проверката се съберат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите от нея ще бъдат изпратени на ВКС, която ще потърси наказателна отговорност на виновните длъжностни лица“, посочи Милева.

 

ЕЦТП приветства решението на главния прокурор Иван Гешев, защото то е стъпка в правилната посока към превенция в сферата на пътната безопасност в България. А това без съмнение би довело до адекватни действия и решения от страна на властите, както и до намаляване на пътно-транспортния травматизъм.

 

ЕЦТП разбира желанието на мнозина да неглижират работата на специалистите от организацията, но фактите са налице и доказват експертността на екипа. Това само ни мотивира да не спираме да работим и да се борим за подобряване на пътната безопасност в България.

 

 

© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies