ЕЦТП подаде 60 сигнала до ВАП за проблемни пътища

 (Снимки ЕЦТП)

31 януари 2022 г.

През 2020-а и 2021 година Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) посети десетки участъци от различни категории, почти всички част от републиканската пътна мрежа. Целта ни бе да извършим професионални инспекции, да идентифицираме проблемите, включително когато се касаеше за станали на мястото катастрофи, да направим изводи, да изведем препоръки.

 

За почти всички обекти екипът е изготвил специализирани доклади, които са били изпратени до институциите, отговорни за инфраструктурата и безопасността по пътищата в България. След многобройните ни сигнали и активността, проявена от нас, включително чрез социалните мрежи, в края на миналата година от Върховна административна прокуратура поискаха от ЕЦТП информация за идентифицираните от нас проблемни пътища.

 

В изпратената от нас справка сме изброили и обобщили 60 проблемни места, като за голяма част от тях сме били сигнализирани от граждани, а други сме идентифицирали сами. За някои от отсечките сме получавали десетки сигнали, например за отделни участъци от АМ "Тракия", Северна скоростна тангента на София, прохода "Шипка", село Поликраище и други села в обсега на път I-5, АМ "Хемус", за изоставени след ремонт без маркировка и пътни знаци голям брой пътни участъци и т.н.

Вярваме, че инициативата на ВАС е стъпка в правилната посока. Надяваме се също, че това е само началото на плодотворното ни сътрудничество с държавните институции, което ще доведе до позитивни резултати в сферата на пътната безопасност в Република България.

 

 

© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies
© European Center for Transport Policies