Пътищата в България - най-смъртоносни за шофьорите на камиони за период от 10 години

(Снимки ЕЦТП)
19 март 2023

Британско проучване определя България като страната с най-опасни пътища за водачи на камиони заради високия дял на смъртните случаи с тях. В анализа пише още, че фаталните инциденти най-често стават в селски зони.

 

В последните три години ЕЦТП неведнъж се отзова на сигнали за чести инциденти с тежкотоварни камиони в различни райони на страната. И инспекциите ни показаха нееднозначно, че има крещяща нужда да се действа незабавно за това тежкият трафик да бъде изведен от населените места. Примерите са много, но сред най-фрапиращите са Поликраище и още няколко села по път I-5, намиращи се между Велико Търново и Русе.

 

    

 

Предали сме на институциите множество доклади от инспекции, в които в изводите сме посочили също, че не по-малко спешно е да се подобри драстично състоянието на инфраструктурата. Защото само така ще бъде минимализиран шансът водачите, особено чуждите, да допускат грешки.

 

Автор на актуалното проучване за европейските пътища е SNAP - британска компания, ангажирана с разплащания в транспортния сектор. Данните в него са базирани на изследване, извършено за период от 10 години - между 2011-а и 2021-а. Както и възоснова на средната годишна смъртност на 10 000 мили път (16 000 км), която за България се оказва 3,697067296, т.е. коефициент 369.

 

                                                                

На второ и трето място се нареждат Полша и Чехия, съответно с коефициенти 185 и 162, което е значително по-малко. Дания, Австрия и Швеция се считат за три от най-малко опасните държави за транзитно преминаване на шофьорите на камиони в Европа според статистиката.

 

Тя показва още, че 40% от всички фатални сблъсъци се случват в селските райони, което подчертава необходимостта от развитие на инфраструктурата за пътна безопасност и изграждане на магистрали извън населените места.

 

Посочва се също, че 56% от тежките инциденти стават в светлата част на денонощието, като една на всеки четири катастрофи е в часовия пояс между 15 и 17 часа, който се смята за пиков.

 

    

„Жизненоважно е да подобрим пътната инфраструктура и съоръжения, за да гарантираме безопасността на мрежата за пътни превози на товари в цяла Европа. С над шест милиона камиона, работещи в ЕС, трябва да сведем до минимум опасностите за професионалистите в превозите на товари, когато са зад волана“, казва Марк Гарднър, управляващ директор на SNAP.

 

От SNAP подчертават, че целта на изследването е не на определени страни да бъде поставен етикет като по-опасни. А да се работи за изпълнение на мисията на ООН "Vision Zero", чиято цел е до 2050 година да се постигнат нулеви смъртност и сериозни наранявания по пътищата.