Становище на Европейския център за транспортни политики във връзка с позицията на АПИ относно идеята ни за удължаване срока на валидност на винетните стикери.

 

Тя възникна след въвеждането на 13.03.2020 година на извънредно положение в Република България заради пандемията от COVID-19. Пълния текст на становището може да намерите в линка.

https://drive.google.com/…/1xs5_Fbz7cNJetyHIzpsscRLbz…/view…

 

 

Становище и предложение относно настъпила тежка верижна катастрофа на АМ "Марица" в условията на мъгла

 

Европейският център за транспортни политики обръща внимание на факта, че в България настъпват множество верижни пътни инциденти, които се харатеризират освен с материали щети, често и с жертви.

Такава е и катастрофата с двама загинали от 3 април 2020 година на АМ "Марица" с участието на 22 тира, които са били част от конвой.

През 2019 година станаха няколко подобни произшествия, като например това на магистрала "Струма" на 5 февруари с участието на 30 превозни средства. Загина един човек, а 14 бяха ранени. И при двата инцидента основна предпоставка бе мъглата. Това повдига въпроса защо в България все още не е възможно въвеждането на системи за предупреждение.

Благодарение на усилията на експерти през миналата година бяха приети нормативни промени и бяха въведени два нови знака - А41 ("Образувано задръстване" - алармира за близко задръстване, което водачите не могат да забележат своевременно) и А42 ("Намалена видимост" - наличие на мъгла, задимяване, запрашаване, дъжд, снеговалеж и т.н.).

Въпреки условията на АМ "Марица" от утрото на 3 април 2020 г. обаче знаците не са били използвани, което би могло да е предотврати тежкия инцидент. Практиката в Европа, включително в съседни на България страни, показва, че наличието на подобни системи за ранно известяване - електронни табла и пътни знаци, е работещ способ за намаляване на пътно-транспортните произшествия.

По темата у нас тече широка дискусия от няколко месеца с участието на МВР, МРРБ и АПИ. Към този момент МВР подкрепя въвеждането на подобна експериментална инсталация, докато МРРБ и АПИ смятат този подход за неприемлив.

В тази връзка Европейският център за транспортни политики предлага за своя сметка да изгради експериментална инсталация между 45+000 до 50+000 в двете посоки на АМ „Тракия“ край Ихтиман.

По този начин ще се докаже дали тези системи са ефективни и могат да намерят приложение в България като средство за повече пътна безопасност.

Припомняме, че зоната край Ихтиман.е един от участъците, където често има задимяване и мъгла, независимо от сезона, а през октомври 2018 година на мястото стана тежка катастрофа с участието на тир, други три товарни автомобило и лека кола, вследствие на която имаше пострадали.

(ВИДЕО ОТ КАТАСТРОФАТА НА АМ "МАРИЦА" - в линка)

https://www.youtube.com/watch?v=xMwdjsITRLQ

 

 

 

 

Европейският център за транспортни политики: Скъсаната от ТИР мантинела на АМ "Тракия"е стара и ръждясала

 

Уважаеми госпожи и господа,

 

С настоящото становище Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) изказва преди всичко своите съболезнования на близките на загиналите и пострадалите в тежкия пътно-транспортен инцидент при км 163 на автомагистрала "Тракия" от 12 юли 2020 година, при който ТИР разкъса еластичната ограда (мантинелата), навлезе в насрещното платно, удари и затисна автомобили.

Считаме, че усилията на органите в Република България за намаляване на жертвите по пътищата са значителни. За съжаление обаче работата в посока на обследване и извършване на целенасочени инспекции по пътна безопасност, които значително биха могли да намалят фаталността при подобни инциденти, изостава.

Настояваме незабавно да бъдат предприети мерки за извършване на такива инспекции в най-критичните точки, където загиват много хора.

Припомняме, че неотдавна под шапката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) бяха предприети действия за нормативна промяна в наредбите, регламентиращи именно обследването и обезопасяването на т. нар. Черни токи, както и на стандартите за поставяне на еластични огради (мантинели).

Следва да обърнем сериозно внимание на това, че в тези работни групи участие вземат предимно силно зависими и лобистки кръгове, които все още определят политиките в сферата на пътната безопасност. Настояваме дейността по реформиране на нормативната рамка да бъде изцяло в ръцете на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП). Вярваме, че експертите от ДАБДП няма да допуснат на масата лобисти, които с действията и бездействията си да застрашават живота на гражданите на Република България.

ЕЦТП припомня, че съгласно действащия закон за пътищата в Република България отговорността  за поддръжката и обезопасяването на републиканската пътна мрежа е изцяло, само и единствено на АПИ. В тази връзка няма как да не бъде отбелязано, че еластичната ограда, която е била скъсана, и през която е преминал ТИР-ът е стара и ръждясала, т.е. изобщо не отговаря на действащия норматив.

В заключение ЕЦТП настоява за извършване на незабавна реформа, която цели преструктурирането на АПИ и превръщането й в работеща структура. Очакваме това да стане дългосрочна политика, която значително ще допринесе за намаляване броя на жертвите на пътя в България.

Очакваме най-после да стартира процесът по обследване на пътната мрежа в Република България и изработването на мерки, целящи предотвратяването на тежки пътни инциденти в контекста на

 

Новата мантинела на АМ "Тракия" този път удържа ТИР

 

ЕЦТП ще изследва пътищата с космическа технология

 

Само 6 дни след трагедията с 5 жертви на 160-ия километър в посока Бургас на АМ "Тракия" отново ТИР катастрофира на мястото. Този път обаче новопоставената мантинела не позволи тежкият камион да премине в насрещното движение и жертви при катастрофата няма.

На първо място Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) подчертава дебело, че новият инцидент безспорно доказа, че становището ни, че сред причините за ПТП-то от 12 юли е и състоянието на ограничителната система за пътища (мантинелата), е напълно състоятелно. Към онзи момент тя беше стара и ръждясала, а от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) признаха, че е била монтирана преди повече от 20 години. Затова в участък от 2 км старата мантинела бе подменена с нова.

Сега теорията на част от експертите, че няма еластична ограда, която да е в състояние да задържи ТИР, се опроверга с днешния инцидент. Защото е видно, че съвременните ОСП са в състояние да задържат такъв клас превозно средство, стига да са монтирани правилно и да отговарят на съвременните стандарти за пътна безопасност.

 

На второ място бихме искали да подчертаем, че извършената на 14 юли по наша инициатива целенасочена инспекция по пътна безопасност в зоната на инцидента беше навременна и вярна стъпка. Втората катастрофа обаче показва, че в зоната има дефицит по отношение на пътната безопасност, който предизвиква почти аналогични пътно-транспортни произшествия и следва да се търси причината за настъпването им. В контекста на обявения от АПИ предстоящ ремонт трябва да се отчете факта, че на това място има и друг проблем и той трябва да бъде коригиран.

 

На трето място ЕЦТП остава твърдо на позицията, че има нужда от извършване на реформа в АПИ в посока задълбочаване на работата с експертите, които биха могли да осигурят съвременни решения за пътна безопасност.

 

На четвърто място следва всички, които коментират и поставят под съмнение експертността на екипа на ЕЦТП, да спрат да го правят, защото пътната безопасност изисква специфична експертиза, а не познания от общ характер. Всяка обида спрямо екипа ни ще бъде тълкувана като клевета и ще бъдем принудени да се обърнем към компетентен съд.

 

Следвайки мисията си в дългосрочен план за намаляване и довеждане до нула на жертвите на пътя заради проблемна инфраструктура, ЕЦТП ще извърши цялостна оценка на риска по републиканската пътна мрежа на Република България с помощта на иновативен метод чрез използване на космически технологии и в партньорство със САЩ.

 

Колеги,

Предоставяме на вашето внимание становище по повод днешната катастрофа с ТИР на АМ "Тракия" в зоната на инцидента от 12 юли. В прикачения файл ще намерите информация и за бъдещо мащабно изследване на пътната мрежа.

С уважение,

Европейски център за транспортни политики

 

Как може да се избегнат трагедии, като тази с 4 жертви в село Белгун?

 

Четирима души загинаха в добричкото село Белгун, защото бяха връхлетяни на тротоара от лек автомобил, движещ се с висока скорост, абсолютно недопустима в населено място.

Изказвайки съболезнования на семействата на жертвите, Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) вярва, че превенцията както по отношение на инфраструктурата, така и по отношение на психологическата оценка на притежаващите свидетелства за правоуправление биха могли да доведат до значително намаляване на възможността да се случват подобни трагедии.

 

На 15 май ЕЦТП внесе в Министерския съвет, в Народното събрание и при Главния прокурор на Република България предложение за създаването на Междуведомствена работна група, включваща и експерти от неправителствения сектор, която да изработи нова методика и правила за провеждане на техническо заснемане и измерване при огледа на пътнотранспортни произшествия. До момента не са предприети конкретни действия от официалните институции относно нашето предложение.

Междувременно ние от ЕЦТП сме категорични, че то трябва да бъде допълнено - с възможността за използване на Remote sensing technologies за разследване на катастрофи, но и за оценка на риска по отношение на инфраструктурата на пътната мрежа в Република България.

 

Как това би променило обстоятелствата около катастрофата в село Белгун, ако вече беше приложено? Почти 100% би била вероятността при разчитането на снимките и данните, идващи от Remote sensing technologies, да се установи, че е необходимо в началото на населеното място, както и в него, да бъдат приложени мерки за ограничаване на скоростта, например т.нар. лежащи полицаи, обособяване на добре маркирани пешеходни пътеки и т.н. Технологията дава възможност да се видят и други дефекти - състояние на настилката, дефицити по отношение на видимостта и др.

Припомняме, че при подобен инцидент в края на месец май 2020 година загинаха две жени. Те бяха на тротоар в пазарджишкото село Дебращица, когато бяха пометени от автомобил, чиято водачка изгубила управлението му. ЕЦТП направи инспекция по пътна безопасност на мястото, за да изследва предпоставките за трагедията, налични в инфраструктурата и скоро ще публикува експертен доклад.

 

Разбира се, ЕЦТП не твърди, че действията на водачите нямат съществен принос и в двата трагични инцидента, напротив! Защото разумното поведение на пътя е факторът, който комбиниран с оптималното състояние на инфраструктурата, със сигурност би довело до драстично намаляване на пътнотранспортните произшествия и пътнотранспортния травматизъм и без съмнение би спасило човешки животи.

Затова апелираме отговорните държавни институции да прекратят неглижирането на проблема и в сътрудничество с експерти, включително от неправителствения сектор да не отлагат във времето работата по

 

 

 

След трагедията в Айтос - решението е нова организация на движението и  специализиран бюджет за пътна безопасност на централно ниво

 

 Поне 3 фактора имат отношение към тежката катастрофа в Айтос на 11 септември с един загинал и шестима ранени, от които трима тежко:

 Преминаване на тежкотоварен камион през центъра на града

 Инфраструктура, която създава предпоставка за пътно-транспортни произшествия (особено при тежкотоварен трафик)

 Поведението на водача (наличие на наркотици в полевата проба, скорост на движение)

 За съжаление подобни условия на пътя не са изключение в малки и големи населени места в страната и множеството протести - последният в Поликраище, където тежки камиони се преобръщат или се врязват в къщи, алармират, че проблемите са реални и животозастрашаващи. Обичайно обаче цялата отговорност при подобни инциденти се прехвърля само и единствено върху водачите и тяхното поведение.  Другите съществени фактори, които оказват ключово влияние, се неглижират и премълчават и така оставаме обречени да повтаряме едни и същи грешки и да загиваме по пътищата.

Според експертите на Европейския център за транспортни политики решението за тези два града и другите проблемни отсечки с подобни характеристики (и село Драганово, където отново ТИР помете кола и се вряза в къща), е нова организация на движението, която освен да облекчи трафика и ежедневието на жителите, ще спаси животи. Процесът обаче изисква специализиран бюджет за пътна безопасност в дългосрочен план. В него трябва да залегнат:

 Използването на модерни технологии за цялостно изследване на инфраструктурата и оценка на риска;

 На база на резултатите от това изследване да се предложат конкретни мерки, обвързани с отговорни лица и целево финансиране

 Подобряването на инфраструктурата да се превърне в национален приоритет, като първият етап от този процес да е тясното сътрудничество с експерти във връзка с промените на организацията на движението там, където това е основополагащ елемент за гарантиране на високо ниво на пътна безопасност

 Цялостно преосмисляне на методите за обучение на водачите и създаване на нова нормативна уредба, която да не допуска системните нарушители да управляват пътни превозни средства.

 На 7 септември Европейският център за транспортни политики призова да се шофира отговорно и поводът бе стряскащата статистика за първите 7 дни на месеца за нарасналия брой пътно-транспортни произшествия, загинали и ранени спрямо същия период на миналата година. За съжаление мрачната тенденция се запазва, което изисква бързи инициативи, експертно обсъждане и практическо действие на национално ниво. Междувременно от началото на месеца загиналите вече са  26, а ранените 327.

 

 

 

 

 

 

© European Center for Transport Policies