ЕЦТП с урок по пътна безопасност в ПГ "Васил Левски" в Мездра

(Снимки ЕЦТП)
19 април 2023 г.

Представители на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) проведоха урок по пътна безопасност в IX "а" клас на ПГ "Васил Левски" в Мездра. Гости на часа бяха Диана Русинова, председател на ЕЦТП и рали състезателят Иван Влъчков. Присъства и Дамян Маринов, председател на Комисията по бюджет и финанси в община Ботевград.

 


Главна тема бе поведението на младите като бъдещи водачи и отговорни и пълноценни граждани. Дискутирани бяха основните грешки, допускани от шофьори и пешеходци, и водещи в много случаи до инциденти. "Всеки има избор на пътя, но най-важният е да бъде отговорен към своя живот и към живота на всички останали участници в движението", посочи Диана Русинова. Тя припомни, че има немалко примери, показващи, че е много лесно и изкушаващо да се прекрачи тънката граница между разума и безотговорността, и че именно това в огромна част от случаите води до фатален край. 

 


Иван Влъчков, седемкратен шампион на България  на писта, посъветва младите, които искат да карат бързо и в спортен стил, да го правят в контролирани условия и със специални автомобили,  пригодени за високи скорости. Посочи също, че за целта могат да се обърнат към него самия или към Българската федерация по автомобилен спорт, като и в двата случая ще получат съвети и ще се научат как да го правят безопасно. 

 


Дамян Маринов повдигна темата за употребата на алкохол и наркотици от водачи на моторни превозни средства и за тежките последствия от това на пътя. Припомни също случаи, в които самонадеяният стремеж да се впечатли момиче или момче чрез рисково поведение зад волана, може да се има тежки последици и даде препоръки как това да се избегне.

 

"Учениците са наистина впечатлени, защото на въпроса какво ще запомнят от часа по безопасност на движението, те споделиха, че ще запомнят урок за цял живот", сподели за медиите директорът на гимназията Мирослав Павлов, който връчи на г-жа Русинова почетен плакет. 


Прави впечатление, че в ПГ "Васил Левски" в Мездра има кабинет по пътна безопасност, оборудван с различни материали, което е голяма рядкост за българските училища.