ЕЦТП със съвети за управлението на трафика към общински съветници от Пловдив

(Снимки ЕЦТП)
25 април 2023 г.

По покана на общински съветници от Пловдив представители на ЕЦТП се включиха в дискусия, посветена на управлението на трафика в града. В обсъждането участваха Диана Русинова – експерт по пътна безопасност, основател и председател на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП), бившият началник на КАТ - София, Тенчо Тенев, Ангел Попов – бивш зам. министър на транспорта и член на ЕЦТП, Николай Попов – представител на Българската асоциация за интелигентни транспортни системи, председателят на общинския съвет в Пловдив Александър Държиков и др. 

 

Поводът бе усложняването на трафика в града с всеки изминал ден и нуждата от намиране на работещи решения. Фактите показват, че се получават километрични задръствания, зачестяват катастрофите, а въздухът е все по-мръсен. По най-актуалните данни по улиците на Пловдив всеки ден се движат над 300 000 автомобила. Което е твърде много за проектирания капацитет от 100 000 коли.

 

Според Диана Русинова разширяването на околовръстното няма да реши проблема, защото такъв път засяга основно крайградският трафик, но не и този в града. Тя посочи още, че липсва транспортен модел на Пловдив. А това е стратегически документ, който дефинира и предопределедя развитието на отделните зони, които може да се разделят на индустриални, жилищни, за образование и култура, спортни и т.н.

 

Според нея е важно политическите сили в града да намерят начин да говорят помежду си по казуса с трафика и организацията на движението, защото в противен случай проблемът ще се задълбочи.
Представителят на Българската асоциация за интелигентни транспортни системи Николай Попов  се съгласи с Русинова, че в Пловдив трябва да бъдат предприети краткосрочни мерки в рамките на година-две, но трябва да има и незабавни.

 

“Първата е актуализация на организацията на движение на всички кръстовища. Визирам и тези, на които няма светофари. Трафикът се променя постоянно, а повечето кръстовища работят и с т.нар. потоци. Това не е удачен модел”, категоричен е Попов. Според него разделянето на левия завой от правото движение е нещо, което може да се направи още сега. То не струва много пари, изисква се събиране и анализ на данните.

 

Попов предложи пешеходците да пресичат на два пъти на част от кръстовищата, както и да се монтират бутони за заявка за зелен сигнал за тях. “Друго, което затруднява трафика, е наличието на спирки без джобове”, констатира експертът. Категоричен е, че за спортни мероприятия в града, както и за туристически обекти, които се посещават през уикенда, трябва да има предварително подготвен план с маршрути, които да не натоварват трафика. “Временните организации на движението трябва да се въвеждат и да има контрол дали се изпълняват”, препоръча Попов.


Припомняме, че неотдавна ЕЦТП извърши преброяване на трафика на кръговото кръстовище при Водната в града с цел да съдейсва на общината за взима на решение за евентуален ремонт. Тогава ЕЦТП и Диана Русинова взеха участие в няколко дискусии по темата с трафика в тази зона, като изразиха мнения по решаването на проблема.