Политици провалиха дискусии за безопасността на пътя, превръщайки ги в жалък цирк

(Снимки ЕЦТП)
12 май 2023 г.

В опит да съдействат за търсене на решения повече пътна безопасност, представители на Европейския център за транспортни политики  (ЕЦТП) в лицето на председателя на сдружението Диана Русинова и на членовете Ангел Попов и Яна Топалова, присъстваха на две срещи по проблема - в Народното събрание и в Столичния общински съвет.
За жалост и двете бяха опорочени и не доведоха до абсолютно нищо.

 


Въпреки уверението на домакините на срещата в НС, че ще присъстват народни избраници от всички парламентарно представени партии, дойде само една политическа сила - коалицията ПП-ДБ. По този начин на практика не се състоя диалог между избраните от народа, гражданите и експертите. 
Същата бе ситуацията и в Столичния общински съвет, където трябваше да бъдат изслушани министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, граждани, общински съветници, експерти от неправителствения сектор. 
Дискусия по конкретните проблеми и мерки обаче нямаше, защото от страна на опозиционните сили в Столичния общински съвет срещата бе опорочена и използвана за евтин ПР. Вместо да изслушат засегнатите и специалистите, въпросните съветници обиждаха, ругаха и атакуваха словесно кмета на град София. Така гражданите и експертите изобщо не получиха възможност да вземат думата. 

 


ЕЦТП оценява усилията на политиците да се включат в процеса по разрешаване на проблема с високата смъртност по пътищата. Но и недоумява как е възможно темата да бъде използвана за извличане на политически дивиденти. Напомняме, че сдружението е неправителствителствена организация и е медиатор между всички граждани, без значение от политическата им принаджленост, и институциите. Което автоматично изключва въвличането ни в политически спорове.
Крайно време е политиците да положат истински усилия в посока повече пътна безопасност! Но ако продължат да се събират по зали и кабинетчета, а публичните им изяви да са свързани само с безсмислено атаки по идейните противници, значи, че вярват, че имат имунитет срещу смъртта на пътя!