ЕЦТП обезопаси инцидент на Северна скоростна тангента

(Снимки ЕЦТП)
31 май 2023 г.

Екип на ЕЦТП подпомогна СДВР при създаването на временна организация и безопасност на движението (ВОБД) при обезопасяването на катастрофа с участието на три моторни превозни средства на Северната скоростна тангента. Наш екип съдейства на пътна полиция за регулиране на трафика със специализирания автомобил на сдружението на който е инсталиран пътен знак с променящи се съобщения (ПЗПС).

 

Издползването на ПЗПС в зоната на произшествието на практика осигури по-добра видимост за останалите участници в движението, като по този начин  от достатъчно разстявие водачите се извествят за опасност на платонто за движение. Шофьорите имат време, за да се информират за пътната обстановка и да предприемат своевременни дейстнвия за осигуряването на безопасност за работещите на пътя при разчистването на последствията от произшествието. 

 

При въпросната катастрофа, станала в посока Ботевградско шосе преди разклона за Требич, тежкотоварен автомобил с румънска регистрация удря отзад лекотоварен автомобил, който впоследствие удря движещия се пред него камион с битови отпадъци. Двама души бе пострадал и бяха откарани в болница, като единият е леко пострадал, а вторият е със счупен нос и мозъчно сътресение.

 

Над 7 часа продължи разчистването на участъка от пътя, където е възникнало произшествието, което доведе до сериозни проблеми с трафика в цяла София.

 

На база на досегашния си опит при инспектиране на инциденти ЕЦТП счита, че в България обезопасяването на мястото на пътен инцидент все още не е на достатъчно високо ниво. Причините са многостранни, а сред тях са липсата на обучения на различните служби, ангажирани при инцидент, както и на недобрата комуникация между тях на терен.