Екип на ЕЦТП провери мястото на тежко ПТП на АМ "Хемус"

(Снимки ЕЦТП)
30 юни 2023 г.

Представители на ЕЦТП бяха на мястото на тежко пътнотранспортно произшествие, възникнало между автомобили с българска и молдовска регистрация на 21-ви км на АМ "Хемус" в посока Варна. Пострадали са двама души, единият от които тежко.  

 

По данни на "Пътна полиция" виновен за инцидента е водачът на българския автомобил, който е извършил маневра, застрашаваща безопасността на всички участници в движението.

 

Екип на ЕЦТП оказв логистична подкрепа на „Автомагистрали“ ЕАД при въвеждането на временна организация на движението, като поради спецификата на възникване на ПТП-то се наложи затварянето на изпреварващата лента и в двете посоки. 


ЕЦТП направи оглед в зоната на катастрофата, като бяха установени различни дефиците. Констатирано бе, че в северното платно в посока София едната от наскоро направените „кръпки“ се намира с около 3 до 5 см под нивото на стария асфалт. Това поражда съмнения за некачествено изпълнен ремонт. 

 

Припомняме, че спирането в аварийната лента е забранено, освен ако не се касае за техническа неизправност, непозволяваща на превозното средство да продължи движението си, или за здравословен проблем на водача. При всички случаи обаче е задължително зоната да бъде обезопасена с поставянето на светлоотразителен триъгълник на поне 100 стъпки зад автомобила. Освен това трябва хората да напуснат превозното средство и да застанат на безопасно място, облечени със светлоотразителни жилетки.


Припомняме също, че извършването на обратен завой на автоматистрала е забранено.