ЕЦТП с акция в помощ на преминаващи през България чужденци

(Снимки ЕЦТП)
29 юли 2023 г.

В пика на летните ваканции ЕЦТП стартира акция, свързана с преминаващите през територията на България чужденци, особено пътуващите от Западна Европа за Турция и обратно. За целта членове на сдружението, на партньорската платформа MyVe и доброволци раздадоха на ГКПП "Калотина" в рамките на час на 29 юли 2000 брошури на водачи на автомобили.

 

В брошурите на английски, турски и български език се припомнят основни правила, чието спазване ще осигури по-безопасно придвижване не само за чуждестранните водачи, но и за българските. Сред темите е правилното движение в скоростната лента, спирането в аварийната лента, редуването на шофиране с време за почивка. Всички препоръки са формирани на базата на статистики и наблюдения за най-често извършваните нарушения, и за най-честите причини за инциденти, като освен това целят да акцентират върху специфични за България особености. 
Достатъчно е да припомним, че снощи - на 28 юли 2023 година, автомобил с немска регистрация и с водач от турски произход се удари с висока скорост в камион на околовръстното шосе на София.

 

ЕЦТП набира още доброволци, за да бъдат раздадени повече брошури и по този начин заедно да дадем своя принос в борбата за намаляване на пътните инциденти. Призоваваме всички да спазват правилата и да бъдат коректни към колегите си на пътя!