ЕЦТП и Столична община изградиха първата по рода си у нас безопасна зона около училище

(Снимки ЕЦТП)
30 септември 2023 г.

Снимки Аделина Ангелова и ЕЦТП

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) и Столична община изпълниха пилотен проект за изграждане на зона на безопасност около учебно заведение, като идеята бе осъществена край 130-о СУ "Стефан Караджа" в София. Целта е при наближаване на мястото водачите да виждат отдалеч, че там преминават деца, защото има училище.

 

 

В рамките на проекта улиците около учебното заведение са изкърпени от Столична община, която освен това е подменила колчетата за новите пътни знаци и тръборешетъчните конструкци. Новата пътна маркировка на пешеходната пътека на ул. „Рилска обител“ е положена от ЕЦТП, а сдружението е изработило паната с изображения на деца. Освен това доброволци от организацията са почистили растителността около ЖП линията. Ограничението на скоростта в зоната е 30 км в час.

 

 

По време на откриването в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и на заместника й Дончо Барбалов бе измерена светлоотразителността на пешеходната пътека. Тестът показа стойности от 660 миликандела при допустими стойности от 150 през нощта и 100 през деня. По думите на г-жа Диана Русинова, председател на УС на ЕЦТП, това е много добър резултат за пешеходна пътека, която се използва от шест месеца.
Г-жа Фандъкова благодари на ЕЦТП, като посочи, че за нея винаги експертността е водеща при взимане на решения, а пътната безопасност е ключова, особено около детски градини и училища.