След намесата на ЕЦТП ремонтираха мост в с. Скравена

(Снимки ЕЦТП)
01 февруари 2024 г.

На 22 май 2023 г. екип на ЕЦТП посети единствения мост свързващ вилната зона на с. Скравена с околния свят. При посещението си по покана на общинския съветник от община Ботевград и председател на общинската комисия по обществен ред и сигурност, г-н Дамян Маринов, беше констатирано, че съоръжението е опасно и пред падане. (https://balkanec.bg/mostat-pri-v-z-skravena-e-mnogo-opasen-i-vseki-moment-mozhe-da-padnezayavi-patniyat-ekspert-diana-rusinova-59490.html)

 

В следствие на посещението и препоръките, които бяха направени община Ботевград възложи ремонт на съоръжението, защото през него, особено в летния сезон, ежедневно преминават автобуси пълни с ученици и животът и здравето им всеки път беше в риск.

 

Почти девет месеца по-късно Диана Русинова Председател на Сдружението и г-жа Яна Топалова зам. председател на Сдружението се върнаха на мястото, за да видят как се развил казусът. Мостът вече е ремонтиран и значително по-безопасен за преминаващите от там граждани и деца.

 

Нашите екипи често се срещат с пълната апатия на гражданите и местните  институции при обсъждането на възможностите за разрешаването на проблеми, които са от местно значение. Възлагат се надежди за това външна организация да се ангажира с конкретен проблем, без дори да се правят усилия за това местната общност сама да намери най-разумното и правилно решение.

 

Пътните знаци, които са поставени от двете страни на мостовото съоръжение са дарение от Европейския център за транспортни политики. Новоизграденият мост в момента вече се ползва активно от местните хора, макар и да има сериозни забележки по качеството на изпълнението на строително ремонтните дейности. Независимо от сравнително некачественото строителство, обаче в този вид мостът е значително по-безопасен отколкото в състояние, в което се намираше през лятото на 2023 г.

 

Подобен вид сътрудничество между неправителствените организации и органите на местното управление са важен фундамент, който служи за повишаване на благосъстоянието на местното население. Решаването на подобни казуси, които с години са били неглижирани и са затруднявали гражданите е сериозно предизвикателство, пред което нашия екип остава непримирим до разрешаването им.