ЕЦТП продължава безвъзмездната кампания в училищата за повече пътна безопасност

(Снимки ЕЦТП)
13 март 2024 г.

Инициативата на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) за повишаване знанията на подрастващите по въпросите на пътна безопасност се разраства.
Стартирала на 15 септември 2023 година, тя има за цел чрез личен контакт на експерти с ученици от 4 до 12 клас да даде полезна информация и да провокира дискусии по темата, засягаща абсолютно всички.

 

Неотдавна Диана Русинова, председател на ЕЦТП, и Ангел Попов проведоха беседа по пътна безопасност с ученици от 19-о СУ "Елин Пелин" в София. То е едно от многото училища в страната, посетени от наши експерти, в които са раздадени специално подготвени брошури и други материали по безопасност на движението.

Сред най-честите теми на дискусиите, продължаващи и по повече от 40 минути, са правилното и безопасно пресичане на пешеходна пътека, какви са рисковете за пешеходците, какво е правилното поведение на спирка на масовия обществен транспорт. За по-големите ученици огромен интерес представляват въпросите, свързани с високите скорости, мощните автомобили, изразходването на адреналина, както и последствията от нарушаването на правилата за движение. ЕЦТП има уникалната възможност да беседва с младежите по тези толкова актуални въпроси благодарение на факта, че в екипа са настоящи и бивши състезатели по различни видове помотри спортове.

 

Кампанията ни продължава и предстоят още много срещи, защото поканите от училищни ръководства продължават да пристигат. ЕЦТП е извършвал и ще продължи да извършва тази дейност напълно безвъзмездно и без да участва в разпределяне на общински средства за обучения по пътна безопастност. Нито ще влиза в съучастие в политически ПР на общински съветници или други партийно ангажирани активисти.

Всички училища, желаещи да станат част от процеса, могат да ни потърсят на имейл info@euctp.com.