ЕЦТП: Може да се преосмисли класът на мантинелите след катастрофата на ССТ

(Снимки ЕЦТП)
28 юни 2024 г.

Екип на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) и доброволци подпомогнаха органите на реда след тежката катастрофа, възникнала в петък около 16 часа на Северна скоростна тангента.

 

При инцидента тежкотоварен автомобил със сръбска регистрация, движещ се в посока с. Мрамор, пука гума и навлиза в лентата за насрещно движение, като по пътя си къса всички ограничителни системи за пътища (мантинели). Така удря един микробус, превозващ паркет, и се спира в последната еластична ограда на мост. При катастрофата няма тежко пострадали. Водачът на микробуса е леко ранен и е откаран с повърхностни охлузни рани в Пирогов. Шофьорът на тежкотоварния не е пострадал.

 

Членовете на сдружението, както и доброволците, които бяха на мястото, раздаваха минерална вода и упътваха автомобилите, в които имаше жени и деца, как да излязат от създалата се тапа и да продължат по пътя си. Имаше и критична ситуация, при която на жена от един от амтомобилите й прилоша и се наложи пристигането на линейка. Хора от ЕЦТП извървяха 6 км пеша, за да помогнат, а по инициатива на сдружението бе извикан автомобил на РДАА "София", който оказа съдействие на блокираните водачи на тежкотоварни камиони заради риска от пресрочване на времената им за управление.

 

Експертите на сдружението са наясно, че настоящите ограничителни системи за пътища (мантинели) отговарят на изискванията, но настъпълият инцидент е повод за преосмисляне. По-точно за това дали има необходимост от повишаване на класа на ограничителните системи и подмяна.
Припомняме, че ЕЦТП е подавал множество сигнали в прокуратурата относно състоянието и организацията на движението на Северна скоростна тангента. Продължаваме да очакваме действията по темата.