С посланието "Пътят не е писта" ЕЦТП се включи в деня за безопасност на движението

(Снимки ЕЦТП)
29 юни 2024 г.

С интересни активности и под мотото "Пътят не е писта" Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) участва в Националния ден за безопасност на движението по пътищата.

 

На жълтите павета пред Галерията сдружението бе със своя шатра и посрещна много жители и гости на София, както и деца. Раздадени бяха образователни листовки, отнасящи се до поведението на участниците в движението, включително велосипедистите и водачите на електрически тротинетки, както и до поддържането на инвентара на пътните превозни средства.

Състезателният автомобил Син кар предизвика голям интерес, а пилотът Иван Влъчков беседва с младежи по темата за високата скорост, владеенето на автомобила, разликите между състезателната и обикновената кола, опасностите, превенцията. 

 

Експерти на ЕЦТП направиха и демонстрация на възможностите на сдружението в подпомагането на институции при пътни инциденти и други видове аварии на пътя.
Събитието на 29 юни е традиционно и тази година в него имаше над 30 активности. Децата получиха възможност да играят с професионални аниматори, да редят пъзели, да рисуват, да участват в арт работилници и в образователни игри за безопасно поведение на пътя. 

 

На разположение бяха и специални симулатори, на които в безопасна среда желаещите можеха да изпитат шофьорските си умения, както и да тестват как въздейства алкохолът и колко затруднена става координацията. Демонстрирано бе и правилното возене на деца в автомобил.
Публиката разгледа отблизо специализирани автомобили и техника на институциите, сред които пожарен и авариен автомобил, напълно оборудван полицейски патрул, оборудване за търсене и спасяване и много други. Изложени бяха и ретро автомобили.