Инспекция на ЕЦТП установи 15-сантиметрови дупки на републикански път I-8

(Снимки ЕЦТП)
27 декември 2022

След множество получени сигнали на електронната поща ни поща signals@euctp.com, екип на ЕЦТП инспектира състоянието на републикански път I-8 между Вакарел и Ихтиман. Пътят е единственото дублиращо трасе на АМ 2 „Тракия“ и при пътни инциденти или когато се магистралата да бъде затворена, често се използва като алтернативен.  Екипът ни констатира, че този участък от пътя е изключително опасен. Но него в продължение на почти 15 километра има дупки с дълбочина по 10-15 м и широчина на места достигаща до 3-4 м.

 

Липсват пътни знаци, които за показват на участниците в движението, че навлизат в участък, който е опасен и наличието на множество неравности по пътното платно. Единствения наличен пътен знак е знак Д25, която указва, че за използването на пътя се заплаща винетна или ТОЛ такса. В продължение на километри няма други пътни знаци или пътна маркировка.

 

Път I-8 е част от паневропейската пътна мрежа. Той е от особено местно и регионално значение. Независимо от това, че е част от републиканската пътна вреже, при това първокласен, той не е ремонтиран повече от 12 години. Отсечката от 15 километра е опасна и застрашаваща здравето и живота на пътуващите. Инспекцията бе извършена при сухо време и в светлата част на денонощието, но е очевидно, че при лоши метеорологични условия и в тъмната част на денонощието инцидентите са неизбежни.

 

Ако шофьорът повреди колата си, тогава застрахователят ще поиска протокол и това, което „Пътна полиция” може да направи, е да напише, че скоростта е несъобразена спрямо пътните условия“, посочва Диана Русинова. Предстои изготвянето на доклад с констатации и препоръки към институциите, но е очевидно, че пътят не отговаря на абсолютно никакви нормативни изисквания. Пътят е опасен и експертите на ЕЦТП съветват само в много краен случай трасето да се използва.