ЕЦТП представи анализа за дефицитите на фаталното кръгово кръстовище в Шумен

(Снимки ЕЦТП)
19 януари 2023

Екип на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) представи на пресконференция в Шумен доклада си за кръговото кръстовище на бул. "Симеон Велики", на което през септември 2022 година загина млада жена.

 

Диана Русинова, председател на УС на ЕЦТП, показа подробния анализ пред журналисти, граждани и представители на различни институции, сред които МВР, Областната управа, Районната прокуратура, Районния съд.

 

Докладът илюстрира в детайли констатациите на ЕЦТП, че кръговото кръстовище не отговаря на нормите, особено що се отнася до неговата геометрия. Русинова подчерта, че се налага спешно тя да бъде променена, като вътрешният кръг трябва да стане минимум 10 метра. Тя припомни, че целта на всяко кръговото кръстовище е водачите да бъдат принудени да намалят скоростта си на движение. И посочи, че в случая това изобщо не е приложено, защото водачите могат да преминават през въпросното кръстовище направо. Русинова подари на общината и две пътни табели „Т 13“, каквито не са поставени според българското законодателство на фаталното кръгово.

 

На пресконференцията присъства и окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов, който заяви, че ще разпореди проверка на базата на представения доклад. Ангажимент за разглеждане на анализа пое и Общинският съвет.

 

В същото време кметът на града Любомир Христов отново заяви, че кръстовището е изградено в съответствие на законовите норми и припомни, че на предходното заседание на Комисията по безопасност на движението бил извикан проектантът и били набелязани мерки. А междувременно на заседание на същата комисия, проведено в деня на прескоференцията на ЕЦТП, забележките и заключенията, посочени в доклада на експертите, не бяха приети. По време на заседанието на комисията се наложи Председателя на УС Диана русино а одв. Явор симеонов да разясняват на членовете на комисията значението на допълнителна табела Т13 както и къде и как тя може да се използва правилно.

 

На 2 ноември 2022 година същата комисия е взела решение да бъде поставена светлинна сигнализация, указваща максималната скорост за движение в участъка, както и да се проучат възможностите за закупуване и монтиране на стационарна камера за следене на скоростта. И до момента обаче тази камера не е закупена.

 

Припомняме, че на 28 септември 2022-а вечерта 18-годишният Жечко Кюркчиев помете фатално колата на 22-годишната Светомира Станчева. Той се движеше с превишена скорост и премина направо през т.нар. кръгово кръстовище именно заради грешната му геометрия. Пробата му за наркотици първоначално бе обявена за положителна, после за отрицателна, а дни след инцидента джипът-убиец изгоря на паркинг на МВР в Царев брод. Кюрчкиев е под домашен арест.

 

Снимки ЕЦТП