ЕЦТП разкри скандална схема със знаци за АМ „Хемус“, от АПИ признаха (пълен видеозапис)

(Снимки ЕЦТП)
14 ноември 2023 г.

На пресконференция в Българската телеграфна агениция на 14 ноември 2023 година ЕЦТП изнесе информация за схема за източване на държавния бюджет при ремонта на тунели "Витиня" и "Ечемишка" на АМ "Хемус". Става дума за управляеми пътни знаци (попуярни и като електронни), неотговарящи на нормите в Република България и в ЕС, за които обаче са похарчени повече пари от бюджета, отколкото е пазарната им стойност. Изразходваната за тези знаци сума е част от стойността на цялостния ремонт на тунел "Витиня", която е около 63 милиона лева.

 

Не пресконференцията присъстваха експерти на ЕЦТП, както и инж. Ясен Йорданов, председател на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), който бе поканен лично от нас като страна по случая. 

Председателят на УС на ЕЦТП г-жа Диана Русинова посочи, че проверката на сдружението е започнала преди години след сигнал на гражданка, че е била заслепена от управляеми пътни знаци, поставени преди тунел "Витиня" на АМ "Хемус". На място експертите на ЕЦТП установяват, че действително има проблем с въпросните знаци и затова започва изпращане на въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) към отговорните институции. В следващите месеци пристига частична информация, както и противоречащи си отговори. 

 

 

 

И докато ЕЦТП върви по следите на скъпите, но некачествени знаци, се оказва, че през март тази година те са сменени. И това въпреки уверенията в отговорите по ЗДОИ, че са в норма.
Продължилото ни разследване показа, че и новите знаци не отговарят на изискванията, а те и в момента са в експлоатация - освен преди тунел "Витиня", също пред тунел "Ечемишка".

Пред журналистите бяха показани качествени пътни знаци, чиято цена е по-ниска от тази, която е заплатена от държавата за некачествените. Един от тях също бе демонстриран в залата, като бе уточнено, че от джобовете ни за него и останалите такива са излезли по 5000 лева. 

 

 

"За нас е учудващо как може да се допусне да бъде поставен пътен знак, който не отговаря на никакви норми, и вместо институциите да имат най-голям интерес за по-качествени продукти в държавата с най-много ПТП-та, ние слагаме някакъв евтин боклук. И го вземаме на двойно по-висока цена от нормалната. За нас е мистерия как е възможно да има толкова много противоречия", каза Русинова. 

И посочи, че не става дума просто за твърдения на ЕЦТП, а за доказателства, базирани на документи. Сред тях е дори и такъв, от който е видно, че фирма "Конет Софт", произвела първите, т.е. вече сменените знаци, никога не е имала лиценз за това. А списъкът с фирмите е наличен на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която е принципал на АПИ. 

 

 

Нейният председател инж. Йорданов призна пред медиите, че категорично е установено, че пътните знаци - и първо монтираните, и монтираните през март, не отговарят на нормите и ще бъдат подменени. И добави, че в момента текат проверки за всички гаранционно извършени проекти.

Докладът на ЕЦТП по казуса от над 40 страници е изпратен и на прокуратурата и е общодостъпен на сайта ни на следния линк - https://euctp.com/ckfinder/userfiles/files/DR-69-22-4.pdf
Цялата преписка на сдружението с институциите е от общо 225 страници.
Пълен запис на пресконференцията: https://www.bta.bg/bg/pressclub/archive/18538